Trasee turistice
Traseele turistice care străbat teritoriul comunei Sălașu de Sus sunt concepute și întreținute de Parcul Național Retezat, Salvamont Hunedoara, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Asociația de Turism Retezat, Asociația Tășuleasa Social și Comuna Sălașu de Sus.
Trasee tematice
Prin tematica lor, unele traseele se referă și la obiective turistice, locuri din afara comunei noastre, care contribuie la descrierea întregii regiuni a Țării Hațegului.
- Poteca ”Muzica naturii interpretată de piatră, lemn și apă” – Peștera
- Poteca ”Natura lângă noi” – Nucșoara
- Poteca ”Oamenii și pădurea” – Nucșoara – Cetatea Mălăiești
- Explorare ”Peștera Gura Cetății” – Peștera
- Traseul dinozaurilor: Nucșoara – Ohaba Sibișel – Sâmpetru
- Explorare ”Casa vulcanilor” și ”Livada senzorială” – Densuș
- Explorare ”Exploratori printre vulcani și dinozauri” – Hațeg -Peșteana-Densuș
- Explorare ”Viața secretă a pietrelor”
- Aventură ”Parc aventura Râușor” -Stațiunea Râușor
- Aventură ”Aventură în cheile Crivadiei”
Poteca
Muzica naturii interpretată de piatră, lemn și apă
Poteca tematică „este o invitație la descoperirea sonorității elementelor naturale și a celor create de om”.
Autorii acestei originale amenajări – Asociația Social – Culturală ”Sălășana”, Comuna Sălașu de Sus, în colaborare cu Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, ajutați de voluntari, au salvat de la distrugere mai multe instalații tehnice tradiționale pe care le-au integrat într-un original circuit menit să transmită vizitatorilor nuanțele fine ale comuniunii elementelor naturale cu modul de viață milenar al localnicilor.
:: Google maps
Descrierea traseului
Descrierea traseului Muzica naturii
Poteca tematică
MUZICA NATURII interpretată de piatră, lemn și apă
Localizare
Poteca tematică ”Muzica naturii interpretată de piatră, lemn și apă” poate fi vizitată pe parcursul întregului an, însă pădurea pe care o traversează este spectaculoasă mai ales în lunile calde.
Ea se află la marginea satului Peștera. Accesul se face pe DN66 dinspre Hațeg sau dinspre Valea Jiului.
Din satul Ohaba de Sub Piatră, urmați DJ667A până în centru satului Sălașu de Sus, de unde un indicator vă va arăta la stânga drumul spre satul Peștera pe DC76.
Distanța Hațeg – Peștera este de 18 km
Distanța Petroșani (Valea Jiului) – Peștera este de 49 km.
Timp de vizitare
Vizitarea potecii tematice durează aproximativ 40 de minute și nu necesită echipament special, ci doar echipament obișnuit de drumeție.
Harta traseului
1. Intrare și ieșire traseu
2. Muzica Pietrei
3. Muzica Apei
4. Schema Morii cu ciutură
5. Poarta Speranței
6. Muzica Pădurii
7. Moara cu ciutură
8. Muzica Lemnului
9. Cuptorul de var (Varniță)
10. Arborele comunității
11. Văiaga sau Văioaga
Trasee tematice
Poteca
”Natura lângă noi” – Nucșoara
Este un traseu mai mult decât ușor, putând fi străbătut și de către persoane cu dificultăți în deplasare.
Pornește de lângă Centrul de vizitare al Parcului Național Retezat și ajunge la un punct de belvedere de unde se poate observa o bună parte din depresiunea Hațegului.
Pe parcurs, turiștii vor întâlni casete cu mulaje ale urmelor de animale sălbatice și informații despre fauna din interiorul Parcului Național Retezat, cu texte explicative scrise în alfabetul Braille.
Poteca tematică
”Oamenii și pădurea” – Nucșoara – Cetatea Mălăiești
Traseul pornește de la Centrul de vizitare al Parcului Național Retezat, de la Nucșoara și ajunge la Cetatea Mălăiești.
Pe parcurs, turiștii găsesc panouri informative despre flora și fauna locului.
Ajunși la capătul traseului, turiștii pot vizita Cetatea Mălăiești, un interesant obiectiv istoric, restaurat recent.
Trasee tematice
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Traseul dinozaurilor
Nucșoara – Ohaba Sibișel – Sânpetru – Săcel
Traseul are o lungime de 8 kilometri pe ruta Nucşoara – Ohaba Sibişel – Sânpetru – Sîcel și poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta sau cu maşina.
De-a lungul acestui traseu vizitatorii străbat locurile în care, în urmă cu peste 120 de ani, Ilona Nopcsa, sora celebrului paleontolg Franz Nopcsa, descoperea primele fosile de dinozaur.
Datorită cercetărilor lui Franz Nopcsa și cercetărilor efectuate ulterior, Țara Hațegului a devenit cunoscută ca ”Ținutul dinozaurilor pitici”.
Pe acest traseu turiştii vor mai putea zăbovi la Centrul de vizitare al Parcului Naţional Retezat de la Nucşoara, pot vizita câmpurile cu granit de pe Valea Dinozaurilor, de asemenea vor putea admira Biserica medievală din Sânpetru și castelul Nopcsa din satul Săcel.
Baronul Laszlo Nopcsa și nepotul său Franz Nopcsa, două personaje celebre, cu o viață aventuroasă plină de enigme.
ULTIMUL NOPCSA
Castelul a fost resedinta uneia dintre cele cele mai ciudate familii din Transilvania. Arhitectura lui sobra poate fi vazuta si astazi in satul Sacel (intre Santamaria Orlea si Rau de Mori, DJ 686). Cladirea restaurată recent, respira inca teribila istorie a clanului Nopcsa a cărui existență este menționată din anul 1367. A fost ultima lor reședință.
CLANUL “NOAPTE” Povestea clanului Nopcsa oscilează între ficțiune și realitate. Celebritatea lor s-a stins în mod dramatic odata cu ULTIMUL NOPCSA.
O lume cu baroni si contese, trasuri si castele, baluri si jafuri. Istoria clanului Nopcsa se împleteste cu trecutul mai multor famili nobiliare din Transilvania, între care si a Huniazilor. Numele lor, Nopchia, care înseamna “Noapte”, a fost maghiarizat dupa 1701 devenind Nopcsa.
Cu toate astea, în 1848 Laszlo Nopcsa înca se considera român si a participat la Adunarea Nationala a românilor de la Blaj. Între membrii familiei s-au numarat prefecti ai Comitatului Hunedoarei, consilieri guvernamentali si Cancelari ai Curtii pentru Transilvania, cavaleri ai diferitelor ordine Imperiale, membri ai Ministerului Regal, membri ai Casei Regale, sefi peste fisc, loctiitori al sefului Unitatii Regale a armatei craiesti, tezaurieri, botanisti, paleontologi, directori ai Teatrului National de Opera din Budapesta.
Întreaga lor familie s-a perpetuat de fiecare data printr-un singur descendent pe linie masculina. În ciuda acestei fragilități, barbatii din familia Nopcsa au fost îndrazneti, aventurieri, oameni de lume si carturari în acelasi timp.
Primul care s-a remarcat în mod deosebit a fost Laszlo (Vasile) Nopcsa prin biografia lui de-a dreptul spectaculoasa. Despre el se spune ca a fost celebrul tâlhar Fata Neagra, un soi de haiduc, care noaptea, ataca nobilii bogati si îi ajuta pe saraci.
Nobil și tâlhar ?
Scriitorul maghiar Jokay Mor, a publicat un roman care isi are actiunea in zona Hategului. “Sarmanii bogati” a fost un roman de succes al anilor 1860. Personajul central era baronul Hatzegy, un tâlhar supranumit si Fata Neagra. Asemanarea dintre acest personaj si baronul Laszlo Nopcsa este atât de mare încât multi l-au identificat pe Nopcsa cu personajul din roman.
Cert este ca dupa aparitia romanului, familia Nopcsa a avut doua procese cu scriitorul maghiar, procese pe care le-a pierdut. Dupa asta, Laszlo a disparut de la domiciliul din Sacel. El nu a mai aparut niciodata pe acolo. A murit în 1883, la Deva. Cu toate ca familia lui sustinea ca nu stie unde se afla, numele lui Laslzo Nopcsa, apare ca al doilea naș pe actul de nastere al nepotului sau Franz, nascut tot la Deva în 1877. Disparitia definitiva a lui Laszlo Nopcsa din locurile sale unde isi avea familia si averea creeaza numeroase ipoteze in legatura cu veridicitatea legendelor despre “Față Neagra”. Nu cumva Față Neagra era o realitate de care încerca sa scape ascunzându-se pâna la sfârsitul vietii?
Înca un destin, o noua aventura
Nici nu apucase sa se stinga Laszlo, ca în familia Nopsca se nastea un nou destin care avea sa rascoleasca istoria acestei familii. Este vorba despre Francisc (Ferenz, Franz) Nopcsa, primul, dar cel care mai târziu avea sa fie si ultimul nepot al lui Fata Neagra. Pâna la vârsta adolescentei, Franz a avut o viata ca a oricarui copil din familia Nopcsa. Ca toti ceilalti a studiat la liceul Therezianum din Viena, când o întâmplare petrecuta pe domeniul familiei, la Sâmpetru, avea sa-i deie un nou curs întregii sale existente.
In 1895 sora, lui Ilona, descopera întâmplator niste oase ciudate de animal, pe care le arata fratelui sau Franz. Franz a luat oasele cu el la Viena si le-a aratat lui Eduard Suess, un renumit profesor în geologie. Indemnat de ilustrul profesor, Franz se dedica studiului acelor oase si ajunge student la Universitate, unde studiaza paleontologia. La 22 de ani sustine la Academia de Stiinte din Viena, prima lucare stiintifica, în care descrie un nou gen de specie de dinozaur ierbivor, numit de el Limnosaurus transsylvanicus. Erau tocmai oasele pe care Ilona le descoperise la Sânpetru. La momentul respectiv paleontologia vertebratelor era o stiinta embrionara, Nopcsa a trebuit sa fie un autodidact, astfel ca performantele sale sunt de apreciat o data în plus. Fosilele descoperite de Nopcsa sunt ale unor animale care au trait la sfârsitul Mesozoicului (era reptilelor) fiind prin urmare ultimii dinozauri. În domeniul paleontologiei, Laszlo Nopcsa a fost un deschizator de drumuri, dând o noua directie studiului fosilelor prin paleofiziologie.
Românul albanez
În 1903, odata cu obtinerea titlului de doctor în stiinte, Franz primeste în dar de la unchiul sau 2000 de coroane, pe care la va folosi pentru realizarea unui vechi plan de calatorie în Albania.
E greu de explicat ce l-a atras pe Franz Nopcsa catre Albania, dar cert este ca el a considerat aceasta tara ca pe a doua lui patrie. Poate o contributie au avut romanele lui Karl May despre Albania si care i-au fermecat copilaria. Franz i-a îndragit atât de mult pe albanezi, încât nu mult a lipsit sa ajunga regele Albaniei. Un român de lânga Hateg, regele Albaniei ! Dar de ce nu ? A mai fost unul dintre ei regele Ungariei. Cert este ca Nopcsa ramâne unul dintre cei mai reputati albanologi. S-a implicat atât de mult, încât a participat chiar si la luptele între triburi prilej cu care a fost ranit de gloante. Între cele 150 de lucrari stiintifice pe care le-a publicat de-a lungul vietii, multe dintre ele se refera la geografia Albaniei, sau la dialectele vorbite acolo. El a scris si publicat extensiv în probleme de albanologie, acoperind un domeniu foarte larg, cuprinzând lingvistica, etnografie, arheologie si istorie. A alcatuit o harta geologica a Albaniei care este valabila si astazi și un număr mare de fotografii documentare.
Spionul din Retezat
Începutul primului razboi mondial îl gaseste pe Franz Nopcsa încercând sa convinga autoritatile de la Bucuresti sa nu intre în lupta alaturi de fortele Antantei. Demersurile lui au esuat. In timpul primului razboi mondial, timp de 4 ani a facut parte din seviciile speciale ale armatei maghiare. A trait ca cioban în muntii Retezat de unde transmitea informatii austro-ungarilor. Misiunea primita de la Viena, de la Generalul Conrad, consta în supravegherea granitei dintre Ungaria, România si Serbia, a miscarilor sârbilor cât si a românilor din Transilvania si Banat. Scrisorile continând informatii erau scrise printre rânduri cu cerneala simpatica din suc de lamâie si trimise la Viena. Dupa 1918, bunurile familiei Nopcsa au fost confiscate de români. In vara anului 1920, Franz Nopcsa este invitat sa lucreze pentru Institutul Geologic din Bucuresti, primind chiar o scrisoare de imunitate din partea regelui. Nopcsa reuseste sa primeasca înapoi domeniul sau din Transilvania. Din pacate, aceasta izbanda îi este aproape fatala. Intre baron si taranii care acum considerau ca Nopcsa nu mai este proprietar, a avut loc un conflict violent.
Sabin Balica :
– Ăsta Fery baron, avea aicea sus, deasupra de castel un teren, zicem noi Poieni. Acolo s-or bagat oamenii din sat cu animalele si el o venit cu pistolul. Cu bâta si pistolul si s-o dus la oameni sa-i scoata cu animalele de acolo. Oamenii…toti s-or ferit, numa unu’, Ion Vâlcu îl chema, o luat o piatra si când l-o taiat, l-o trântit jos si-apoi i-or dat cu boata, lor batut. Si-apoi o plecat.
O drama la Viena
Pentru Nopcsa, plecarea de la Săcel, a fost mai dureroasa decât bataia pe care o primise. Cu craniul fracturat el s-a refugiat la o familie din satul vecin, apoi au început peregrinarile la Budapesta si Viena. Incepea declinul lui financiar. Fara veniturile pe care i le asigurau proprietatile familiei, viata lui a început sa devina tot mai dificila. O veche boala de nervi i s-a agravat în urma bataii primite. Pe lânga asta purta si raspunderea pentru soarta secretarului sau Bajazid, un albanez necioplit care l-a însotit pretutindeni. Franz Nopcsa a fost bănuit ca homosexual, iar albanezul Bajazid Elmas Doda a fost partenerul lui timp de 22 ani si nu avea de gând sa-l paraseasca. In compania albanezului, Nopcsa a cutreierat numeroase tari si a scris lucrari stiintifice a caror importanta este recunoscuta si astazi. Dar cele mai importante descoperiri sunt în domeniul paleontologiei, domeniu în care este recunoscut de toata lumea stiintifica. Fosilele decoperite de el în bazinul paleontologic al Hategului deschid drumul unor noi ipoteze despre ultimile momente ale existentei dinozaurilor pe planeta. Având o talie mult mai mica decât a contemporanilor sai din alte parti ale lumii, dinozaurii pitici din Hateg dau înca batai de cap oamenilor de stiinta. Explicatia data de Nopcsa, ca talia redusa este cauzata de spatiul restrâns pe care au trait, a dus la ideea ca zona Hategului a fost o insula.
Din pacate, studiile nu mai puteau fi continuate. Pierderea averilor familiare l-a lipsit de mijloacele care îi asigurau un trai linistit. Pentru prima data în viata, Franz Nopcsa, a fost nevoit sa-si caute de lucru ca sa se poata întretine. Timp de 3 ani a fost directorul Institutului Geologic Regal din Budapesta. Boala se agrava si crizele nervoase erau tot mai dese. Bajazid cazuse iremediabil în alcoolism. Franz era constient ca urmeaza perioada decaderii. Asa cum se întâmpla în marile familii care au sfidat secolele, gloria începea sa se stinga, iar amintirea stralucitoare a vietii de odinioara era alungata de cele mai umilitoare lipsuri. O cinica razbunare a sortii, sau poate un tribut al timpului trebuia platit. Franz Nopcsa nu mai putea face nimic pentru a se restabili. Urma agonia. În dimineata zilei de 25 aprilie 1933, dupa ce lui Bajazid i-a turnat in ceai un somnifer, l-a împuscat. A scris apoi un bilet în care si-a justificat gestul, dupa care s-a împuscat si el.
Pe strada Singerstrasse din Viena, la numarul 12, în agitatia de afara pocnetul celor doua împuscaturi abia s-au facut auzite.
Franz a refuzat dezonoarea decaderii materiale preferând sa fie el ULTIMUL NOPCSA. Pistolul care probabil în mâna bunicului sau adusese atâta celebritate, acum se întorcea împotriva acestei familii oprind clepsidra timpului dupa aproape 700 de ani.
Informatiile si fotografiile au fost obtinute prin amabilitatea doamnei Coralia Jianu, paleontolog la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, care impreuna cu domnul prof. dr. David B. Weishampel din Statele Unite lucreaza la o carte extrem de interesanta despre Francz Nopcsa.
Castelul Nopcsa de la Săcel, în 1926 și restaurat după apropape 100 de ani (2022)
EXPLORARE:
”Peștera Gura Cetății” – sat Peștera
Traseul pornește de la Centrul de Informare Turistică din Sălașu de Sus, continuă pe DC72, străbate satul Paroș și ajunge în satul Peștera, unde se desparte de traseul”Muzica naturii interpretată de piatră, lemn și apă”. De acolo mai ramân de parcurs cca 2 km până la peștera ”Gura Cetății”.
Este un obiectiv turistic interesant, însoțit de legende.
Poți afla detalii aici.
TRASEE TEMATICE – EXPLORARE
activități propuse de Asociația de Turism Retezat
Casa vulcanilor și Livada senzorială
Asociația Drag de Hațeg oferă programe educaționale la Casa Vulcanilor, în satul Densuș.
Programele sunt destinate în special grupurilor de copii și familiilor.
Participanții primesc o trusă de explorator (maxim 25 de participanți) și folosesc 10 instalații de interpretare urmând un ghid al exploratorului și fiind ghidați de un animator.
Exploratori printre vulcani și dinozauri
Tur ghidat / Asociația Ghizilor Țara Hațegului-Retezat
tel. 720 949 409
Traseu: Hațeg – Peșteana – Densuș – Hațeg
Viața secretă a pietrelor
Tur ghidat / Asociația Ghizilor Țara Hațegului-Retezat
tel. 720 949 409
Traseu: Ohaba Sibișel – Cetatea Colț – Ohaba Sibișel
TRASEE TEMATICE – AVENTURĂ
activități propuse de
Asociația de Turism Retezat
Parc Aventura la Râușor
Cei dornici să obţină o porţie bună de adrenalină, pot face o plimbare până la Râuşor (lângă Baza Salvamont).
Traseul suspendat este deschis indiferent de perioada anului, iar pentru parcurgerea lui trebuie să ai doar un pic de curaj, multă voinţă şi, mai ales, trebuie să respecţi cele câteva reguli de bază pe care ţi le spune supraveghetorul, înainte de a te lansa în mica aventură.
Traseu de aventură în cheile Crivadiei
Tur ghidat / Asociația Ghizilor Țara Hațegului-Retezat
tel. 720 949 409
Traseu: Hațeg – Cheile Crivadiei – Hațeg
Cicloturism
Asociația de Ecoturism Țara Hațegului-Retezat propune biker-ilor 12 trasee cu grade diferite de dificultate, care însumează împreună peste 300 de kilometri de trasee marcate.
Sunt omologate de către Ministerul Turismului în România, în parteneriat cu Salvamont Hunedoara și Societatea Ghizilor și Liderilor Montani.
Citește mai mult
În această zonă, ideală pentru cicloturism și mountain bike, turiștii pot opta pentru plimbări ușoare sau trasee mai lungi și mai solicitante.
Din cele 12 trasee de cicloturism pe care le administrează Asociația de Ecoturism Țara Hațegului-Retezat, 4 trec prin comuna Sălașu de Sus, oferind biker-ilor posibilitatea să viziteze câteva dintre cele mai importante atracții turistice de pe teritoriul comunei noastre.
Redăm mai jos tabelul acestor trasee, pe care l-am preluat din pagina web a Asociației Țara Hațegului-Retezat.
Nucșoara – Sibișel – Valea Dinozaurilor
Lacul Bucura
foto. Remus Suciu
Trasee montane
Vă propunem câteva trasee turistice extrase de pe pagina www.retezat.ro
Sunt recomandări ale Administrației Parcului Național Retezat pe teritoriul parcului și al siturilor Natura 2000 suprapuse.
Am selectat doar 3 trasee care pornesc de pe teritoriul comunei Sălașu de Sus.
Deschideți aici întreaga listă de trasee
2. Cârnic – Cabana Pietrele – Lacul Stânișoara – Vf. Retezat – retur
Toate anotimpurile
3. Cârnic – Cabana Gențiana – Lacul Pietrele – Curmătura Bucurii – retur
Toate anotimpurile
* Traseele turistice integrale, precum și descrierea acestora le găsiți pe website-ul SalvamontHD – Serviciul public județean Salvamont https://www.salvamonthd.ro/, secțiunea Turism.
Via Transilvanica
Alin Uhlmann Ușeriu
președintele Asociației Tășuleasa Social
…”Via Transilvanica leagă culturi și obiceiuri pe tot parcursul său de aproximativ 1.400 km.
Este un proiect mare și frumos pe măsura frumuseții locurilor pe care le străbate”…
Specific tipului de ”turism lent” traseul Via Transilvanica poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta sau călare în mai multe etape:
- Bucovina 130 km:
Putna, Sucevița, Vatra Moldoviței, Vatra Dornei, Poiana Stampei - Ținutul de Sus 222 km:
Poiana Stampei, Pasul Tihuța, Bistrița, Câmpu Cetății - Terra Siculorum 155 km:
Câmpu Cetății, Sovata, Praid, Archita - Terra Saxonum 202 km:
Archita, Sighișoara, Mediaș, Bazna, Micăsasa - Terra Dacica 269 km:
Micăsasa, Blaj, Alba Iulia, Sarmizegetusa Regia, Sălașu de Sus, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Bucova - Terra Banatica 224 km:
Bucova, Caraș-Severin, Reșița, Prigor, Parcul Național Domogled – Valea Cernei - Terra Banatica 120 km:
Parcul Național Domogled – Valea Cernei, Drobeta-Turnu Severin
Segmentul de traseu Terra Dacica străbate județul Hunedoara de la Romoșel până la Zeicani, o parte din el fiind pe teritorilul comunei Sălașu de Sus.
Infrastructura Via Transilvanica oferă acces la apă potabilă, cazare și masă, dar și la informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice.
Bornele amplasate pe parcursul acestui traseu, sunt concepute special să reflecte elementele specifice ale zonei în care sunt amplasate. Ele sunt cumpărate de sponsorii acestei inițiative, atât societăți comerciale cât și persoane fizice.
Dacă vrei să contribui la Via Transilvanica accesează pagina de aici.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.