Nu-i loc
de plictiseală!
Frumusețea acestor locuri este un dar de la natură, dar și al secolelor de existență dusă de oamenii Sălașului.
Cascade, peșteri, pajiști, instalații de tehnică rurală, monumente istorice, legende și evenimente dăruiesc cu generozitate CUNOAȘTERE, LINIȘTE, RELAXARE și ÎNCÂNTARE.
Obiective turistice
în comuna Sălașu de Sus
- Cetatea Mălăiești
- Curtea nobiliară de la Sălașu de Sus
- Peștera Gura Cetății
- Fânețele cu narcise de la Nucșoara
- Cascada Lolaia
- Rezervația naturală Vârful Poieni
- Ruinele podului roman de la Ohaba de sub Piatră
- Biserica ”Înălțarea Domnului” din Nucșoara
- Biserica de zid „Sfinții Atanasie și Chiril” din Sălașu de Sus (Biserica din Ulița Mare)
- Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Sălașu de Sus (Biserica de peste apă)
- Biserica parohială reformată din Râu Alb
- Mănăstirea Coroiești
- Monumentul eroilor din Primul Război Mondial – Râu Alb
Poteci tematice
Descrierea acestor obiective se găsește în pagina ”Trasee turistice”
Obiective turistice
pe o rază de 50 km distanță de la Sălașu de Sus
Casa pietrelor
Este situată în satul tradițional Ohaba-Sibișel, comuna Râu de Mori, în capătul localității, la 700 de m distanță de drumul asfaltat.
Casa Pietrelor este un spațiu de vizitare și de educație care spune povestea pietrelor și a viețuitoarelor care trăiesc sau au trăit pe Pământ.
A fost realizată în anul 2017, cu ajutorul voluntarilor, din materiale ecologice – piatră, lemn, lut, apă și baloți de paie. Spațiul este destinat atelierelor și activităților de educație nonformală care să faciliteze înțelegerea noțiunilor legate de geodiversitate și biodiversitate precum și legăturile dintre acestea.
Casa Pietrelor este administrată în parteneriat cu Asociația Wild Roots. Construcția acestui punct de vizitare a beneficiat de o finanțare oferită de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, în cadrul Programului Spații Verzi.
Program de vizitare și activități educaționale:
Numai cu rezervare la tel: 0254 777853/ 0766 271987
Sursa informațiilor: https://www.hateggeoparc.ro/
Valea Dinozaurilor - depozitul fosilifer Sânpetru
Valea Dinozaurilor – depozitul fosilifer Sânpetru (comuna Sîntămăria Orlea) GPS 45°32′34.4″N 22°54′36.8″E, este arie protejată de interes national. Aici au fost descoperite schelete de dinozauri și ale altor reptile. Primele fragmente au fost găsite întâmplător în 1895 de Ilona, sora lui Franz Nopcsa, devenit mai apoi celebru prin studiile sale de paleontologie, dar și prin biografia sa încărcată de aventuri.
Casa dinozaurilor pitici
Este situată în satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea, lângă Căminul Cultural. Este prima Casă a Geoparcului, amenajată în anul 2013, fiind probabil primul spațiu de vizitare și educație amenajat într-o fostă cârciumă sătească. Satul Sânpetru este locul de unde povestea dinozaurilor pitici a devenit celebră în întreaga lume.
Cu mai bine de 100 de ani în urmă, baronul Nopcsa a fost cel care a studiat și a făcut publice datele cercetărilor sale asupra fosilelor pe care le-a descoperit pe dealurile din zonă. Casa Dinozaurilor Pitici este locul în care vizitatorul află ce înseamnă și ce se întâmplă pe un șantier paleontologic și poate face cunoștință cu o reproducere după Elopteryx nopcsai, dinozaurul ce poartă numele descoperitorului dinozaurilor pitici. Casa adăpostește și un spațiu cu exponate făcute de elevii Școlii Gimnaziale din Sântămăria Orlea, o adevărată sursă de inspirație pentru micii vizitatori pasionați de dinozauri.
Casa Dinozaurilor Pitici este un spațiu de vizitare amenajat și administrat de Geoparc în colaborare cu Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea, Primăria comunei Sântămăria Orlea și Școala Gimnazială Sîntămăria Orlea.
Rezervare prealabilă la tel: 0254 777 853 / 0722 393 342
Sursa informațiilor:
https://www.hateggeoparc.ro/
Castelul Nopcsa
Castelul Nopcsa a fost reședința familiei nobiliare Nopcsa din localitatea hunedoreană Săcel.
Castelul a fost construit, pe două nivele, în jurul anului 1872. Are forma în plan alungită, cu fronton zimțat la fațada vestică, turn de colț impozant, cu forma în plan dreptunghiulară, cu creneluri, și turnuleț octogonal în partea de est. Fațada principală este accentuată de un rezalit central, de forma unui bastion.
Timp de mai multe decenii, castelul a fost în proprietatea familiei Naláczy, dar conform tradiței orale, aceasta ar fi avut atât de multe datorii la familia Nopcsa din Silvașu de Sus, încât în schimbul datoriei, baronul Nopcsa László (poreclit Fatia Negra – „Față neagră”) a pus sechestru pe acest domeniu. În anul 1872, administrarea proprietății a fost preluată de către fiul mai mic al baronului, Elek. Acesta a reconstruit castelul, s-a mutat în el și a practicat o agricultură modernă pe acest domeniu, fiind primul care a adus o mașină de treierat în județul Hunedoara.
Primul fiu al lui Elek a fost aventurierul Ferenc (Franz), considerat și om de știință datorită rezultatelor semnificative obținute în domeniul paleontologiei. În toamna anului 1920 baronul Franz Nopcsa a revenit la reședința sa, însă în urma unei altercații cu țăranii localnici a trebuit să se retragă cu o fractură craniană la Sântămărie Orlea, pentru îngrijiri medicale.
Rămas cu sechele în urma acestui incident, în 1933 a suferit o depresie severă, în urma căreia și-a împușcat prietenul și secretarul Bajazid Elmaz Doda. După comiterea acestei fapte, baronul s-a sinucis, iar descendenții de sex masculin ai familiei au dispărut. În 1908, sora sa, Ilona (1883-1963) a devenit soția contelui Albert Pallavicini și s-a mutat în Italia. Moștenitorii nu au solicitat restituirea castelului.
Sursa: Wikipedia
Biserica Reformată – Calvină din Sântămăria – Orlea
Biserica Reformată – Calvină din Sântămăria – Orlea, se numără printre cele mai vechi biserici din spațiul românesc. Biserica a fost construită de către cnejii familiei Cândea între anii 1270 și 1280 în stil romanic târziu, pentru a deservi o comunitate de catolici din apropierea Hațegului, apoi, pentru câteva sute de ani a aparținut creștinilor ortodocsi, care au si pictat-o în stil bizantin, iar în anul 1555, a revenit cultului reformat până în zilele noastre.
În interior se află un ansamblu de pictură murală comportând trei straturi realizate în trei etape succesive: primul, cuprinzand două cruci de consacrație, aparținând chiar etapei construirii bisericii; al doilea este opera unui pictor peregrin originar din sud-vestul peninsulei Balcanice, datat printr-o inscriptie fragmentara la 1311, căruia îi pot fi atribuite picturile din naos.
Pe pictură este scris în limba latină ”HISTA ECCLESIA EST DEDICATA PRO HONORE BEATE GENITRICIS ANNO DOMINI MCCCVNDECIMO”, în traducere: ”Această biserică a fost închinată spre cinstea Fericitei Născătoare, anul Domului 1311”.
Este cel mai vechi ansamblu pictural păstrat din țară, datând cu 500 de ani înaintea picturilor din biserica ”Sfântul Nicolae” de la Curtea de Argeș.
Al treilea strat îl reprezintă picturile din altar, datorate, se pare, unui pictor local și cele de pe pereții de sub tribună, datorate unui pictor peregrin de formație occidentală, datând probabil din perioada anilor 1400.
Mănăstirea Colț
Biserica Mănăstirii Colț (sat Suseni, comuna Râu de Mori), a fost ridicată de familia nobililor Cândea la începutul secolului XIV. Prin modalitea de construcție și vremea la care a fost zidită, face parte din grupul ”Bisericilor de piatră din Țara Hațegului”.
Stilul acestor biserici este unic, realizat prin confluența elementelor romano-gotice cu cele tradiționale.
Tradiția locală și cercetările arheologice au confirmat faptul că aici a funcționat un schit de călugări.
Acoperișul piramidal din piatră, întâlnit și la celelalte biserici de pe Valea Streiului, se sprijină pe un turn care a avut rol de locuință dar și de refugiu pentru călugări.
În timpul comunismului biserica Colț a fost lăsată în paragină. A fost restaurată după căderea regimului comunist. Tot în ultimii ani și-a reluat funcționarea ca mănăstire.
Cetatea Colț
Cetatea Colț, din satul Suseni, comuna Râu de Mori, a fost zidită în secolul XIV (1359), de către cneazul Cândea, ulterior prin maghiarizare a devenit Kendeffy.
Cetatea se ridică pe un colț de stâncă la intrarea în defileul Râușorului, oferind o frumoasă perspectivă asupra satelor din jurul Râului de Mori. Cu dimensiunile sale mici, cetatea nu putea servi decât ca loc de refugiu în cazul conflictelor dintre căpeteniile locale.
Familia Kendeffy a avut o puternică influență în Transilvania. Prin numeroasele legături de rudenie se regăsește într-o ramură a arborelui genealogic al Clodinei Rhedey, bunica reginei Mary de Tek și străbunica Alteței Sale Regale Prințesa Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii.
Prin aspectul său și prin toponimia locurilor și a oamenilor din zonă, există păreri că această cetate a fost sursa de inspirație a scriitorului Jules Verne pentru romanul Castelul din Carpați.
Barajul Gura Apei și Sistemul Hidroenergetic Râu Mare Retezat
Sistemul Hidroenergetic Râul Mare Retezat și Râul Mare Aval
Construcția sistemului hidroenergetic Râul Mare Retezat a început în anul 1975 odată cu primele excavații pentru construirea barajului de la Gura Apelor. Este un baraj din anrocamente cu nucleu central de argilă. Are o înălțime de 168 m. Dimensiunile sale întrec de trei ori pe cele ale piramidei lui Keops. În lacul de acumulare se strâng 225 milioane de metri cubi de apă.
Amenajarea hidroenergetică Râul Mare-Retezat are ca rol atât producerea de energie electrică, cât și regularizarea cursului Râului Mare și atenuarea undelor de viitură.
Amenajarea cuprinde două sisteme hidroenergetice: Sistemulu Hidroenergetic Râul Mare Retezat și Râul Mare Aval. Împreună se întind de la barajul și lacul de acumulare Gura Apelor până la barajul de acumulare și centrala hidroelectrică Sântămăria Orlea. Cele două sisteme cuprind o salbă de 10 hidrocentrale și 4 lacuri de acumulare.
De pe dealul din apropierea satului Clopotiva (GPS 45°28′22.6″N 22°49′05.3″E), se deschide o panorama minunată asupra sistemului hidroenergetic până la Hațeg.
În afara perioadelor de prohibiție, lacurile de acumulare sunt deschise pescuitului sportiv.
Ruinele cetății Sarmizegetusa Ulpia Traiana
Ulpia Traiana Sarmizegetusa (nume complet: Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa) a fost capitala provinciei romane Dacia. Între anii 101-102, Ulpia Traiana a fost garnizoana romană. După cucerirea Daciei de către romani, în 106, această garnizoană devine oraș și capitala noii provincii romane.
Orașul a fost fondat din porunca împăratului Traian de către generalul guvernator Decimus Terentius Scaurianus între anii 108-110.
Numele de “Sarmizegetusa” i-a fost adăugat de împăratul Hadrian în 118, pentru a prelua simbolic importanța și numele vechii capitale a statului dac.
Granițele zonei principale a orașului au fost delimitate în cadrul unui ritual asemeni trasării granițelor Romei și s-a creat un patrulater cu dimensiunile 600 m/540 m.
Pe acest loc au fost ridicate principalele clădiri ale orașului – Forul lui Traian – vizibil și astăzi. Orașul însă, având o viață economică și culturală în contină creștere a depășit cu mult perimetrul Forului și s-a dezvoltat înafara zidurilor de incintă prin instituții de utilitate publică, locuințe și ateliere răspândite pe 60 – 80 de hectare, în plus față de cele 33 de hectare ale Forului.
Orașul găzduia aproximativ 20.0000 – 30.000 de locuitori și se număra printre orașele de dimensiune medie din Imperiul Roman.
Colonia Dacica Sarmizegetusa este considerate cea mai veche așezare urbană din Dacia Romană și cel mai mare centru cultural și religios.
Mai multe detalii http://www.sarmizegetusa.mcdr.ro/
Biserica din Densuș
Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș, atestată documentar la 1360 este una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România. Sunt opinii care susțin că biserica a fost ridicată pe ruinele unei construcții antice. Biserica din Densuș este un monument istoric ce aparține cultului ortodox.
Aspectul sfântului locaș este foarte apropiat de cel al bisericilor paleocreștine.
Biserica are o înfățișare ciudată, dar prezintă elemente ale romanticului târziu realizate prin reutilizarea unor elemente de construcție care au avut destinații diferite, ori din pietre provenite de la ruinele romane ale cetății Sarmizegetusa Ulpia Traiana.
Acoperișul întregii construcții este făcut din plăci de piatră. Încăperile anexe au fost adăugate pe latura sudică în secolele XIV – XV.
Valoroasele fragmente de pictură murală, datează din 1443 și sunt opera unei echipe de maeștri în frunte cu Ștefan, unul din primii zugravi români cunoscuți. Pictura au distrus-o calvinii, mai apoi turcii, după care şi tătarii. Specialiştii au scos la lumină lucrări abordate original: Isus purtând un cojocel haţegan în timp ce-i împărtăşeşte pe credincioşi sau sfântul Apostol Toma purtându-şi pielea pe băţ.
Mai multe detalii:
https://www.discoverhunedoara.com/biserica-densus
Casa vulcanilor
Casa Vulcanilor este un spațiu de învățare și experimentare prin joc.
Vă invităm să descoperiți Povestea Pământului: aici poți fi explorator, geolog, paleontolog și poți învăța despre vulcanii preistorici și viața pe fosta Insulă a Hațegului de acum 70 de milioane de ani.
Facem experimente științifice, lucrăm cu o trusă cu unelte de explorator și săpăm după fosile în lada micului paleontolog, ne plimbăm prin pădure și colectăm roci.
Program de vizitare și activități educaționale:
Numai cu rezervare pe site-ul: www.casavulcanilor.ro sau la tel: 0254 777853/0743 688 108
Sursa:
https://www.hateggeoparc.ro/new/index.php/place/casa-vulcanilor/
Muzeul satului hațegan
Muzeul funcționează în satul Peșteana, comuna Densuș. Este rodul muncii de mai mulți ani a pasionatului etnograf amator și fotograf Anton Socaci. El a adunat obiecte casnice, unelte și chiar piese arheologice găsite în împrejurimi cu care a amenajat o gospodărie tradițională din Țara Hațegului.
Fiecare obiect are un rost sau o poveste pe care proprietarul o spune cu plăcere vizitatorilor. Obiectele sunt expuse în ordinea lor firească așa încât vorbesc de la sine de momentele istorice sau întâmplările din viața oamenilor din satul Peșteana de la care le-a colectat.
Turnul din Răchitova
Turnul de la Răchitova se numără printre cele mai vechi fortificaţii de acest gen, datând din secolul al XIV-lea. A fost înălţat de către familia nobiliară Mușina din Densuș.
Din turnul de la Răchitova se făcea legătura vizuală cu alte turnuri din zonă asigurând supravegherea prin semnale cu foc și fum.
Rezervația de zimbri Slivuț-Hațeg
Știați că unul dintre simbolurile Țării Hațegului este zimbrul? În rezervația naturală din Pădurea Slivuț-Hațeg trăiește un grup de zimbri europeni, urmași ai celor două exemplare aduse din Polonia în urmă cu 61 de ani. Zimbrul este cel mai solid mamifer ierbivor terestru care trăiește în Europa. În ciuda aspectului amenințător, această specie este una vulnerabilă, aflându-se pe lista animalelor în pericol.
Istoria lor este una tristă, dat fiind faptul că ultimii zimbri din lume care trăiau în sălbăticie au fost uciși de braconieri după Primul Război Mondial. În Transilvania, situația lor a fost mult mai tragică, zimbrii liberi dispărând încă din 1790. În zilele noastre, un număr destul de restrâns de indivizi trăiesc în diferite zone protejate din lume. Prima pereche de zimbri re-introduși în România a fost cea de la Hațeg. De atunci, toți puii care s-au născut în țara noastră au fost botezați cu nume care încep cu litera „R” (de la România), păstrând o veche tradiție nescrisă. O parte însemnată dintre zimbrii născuţi la Haţeg au luat drumul altor zone din România (Vânători – Neamţ, Bucşani – Dâmboviţa şi Trivale – Piteşti), unde s-au constituit rezervaţii asemănătoare. Suprafaţa împrejmuită a rezervației este de 5 ha, dintre care 1,5 ha în partea de la intrarea în rezervaţie este destinată pentru hrănire şi observare (vizitare), iar restul de 3,5 ha sunt împădurite, asigurând astfel o zonă de odihnă a zimbrilor.
Observând aceste animale masive, ce impun frică prin înfățișarea lor, ne tulburăm la gândul forței distrugătoare a omului asupra naturii și, totodată, ne lăsăm însuflețiți de fiorul cald al speranței că umanitatea își păstrează încă puterea vindecătoare și compasiunea pentru celelalte ființe vii.
Ajungem la această rezervație direct din DN 66 dacă, venind dinspre Deva, urcăm dealul Hațegului și virăm la dreapta pe drumul făcut prin pădure tocmai pentru aceasta. Nu avem cum să ratăm intersecția, ea fiind foarte bine semnalizată prin panoul mare de deasupra drumului care ne spune că am intrat în rezervație.
ADRESA:
DJ660, Hațeg 335500, Județul Hunedoara
CONTACT:
+40 254 770 273, +40 765 300 781, contact@hateg-turism.ro
Informații preluate din: https://www.discoverhunedoara.com/zimbri
Mănăstirea Prislop
Mănăstirea Prislop (Silvaşu de Sus, oraş Haţeg) este un aşezământ monahal întemeiat la începutul secolului al XV-lea de Sf. Nicodim de la Tismana, care a copiat aici, în anii 1405-1406, un Tetraevangheliar slavon. Biserica-monument istoric a chinoviei, cu hramurile „Sf. Evanghelist Ioan” şi „Înălţarea Sf. Cruci”, a fost rectitorită şi pictată în anul 1564 pe cheltuiala domniţei Zamfira, fiica domnului Moise al Ţării Româneşti; este un edificiu de plan triconc, cu o turlă centrală elevată deasupra navei. În perioada medievală, la Prislop a rezidat cel puţin un arhipăstor ardelean (Ioan II de la Peşteana); alţi ierarhi doar au provenit din obştea mănăstirii, precum mitropoliţii Ghenadie I şi Ioan III, respectiv episcopul Teofil al Vadului.
Înstrăinată în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, chinovia a revenit Bisericii Răsăritene în preajma anului 1744, fiind incendiată în 1762 din ordinul generalului austriac Adolf von Buccow şi trecută apoi din nou sub jurisdicţia Diecezei unite a Blajului (până în 1948). Fragmentele de pictură murală păstrate datează din anul 1759, fiind executate de preotul Simeon Zugravul din Piteşti. Părăsită după 1800, a fost reactivată la începutul secolului al XX-lea, transformându-se, treptat, într-un cunoscut loc de pelerinaj.
În incinta mănăstirii se păstrează peştera în care s-a nevoit duhovniceşte Sf. Ioan de la Prislop în jurul anului 1500, precum şi mormântul marelui duhovnic ardelean Arsenie Boca, supranumit în popor „Sfântul Ardealului”. Mormântul a devenit unul dintre cele mai căutate locuri de pelerinaj pentru creștinii ortodocși din România, fiind căutat de sute de mii de pelerini, în orice anotimp.
Sursa informațiilor:
https://www.discoverhunedoara.com/
Peștera Șura Mare
”… Situată în satul Ohaba Ponor din comuna Pui, peştera Şura Mare este cunoscută din timpuri străvechi, în interiorul ei fiind descoperite artefacte datând din perioada neolitică. Explorarea ei ştiinţifică a început însă târziu, la începutul secolului al XX-lea şi este încă în plină desfăşurare; noi şi noi galerii se descoperă în continuare de către speologi profesionişti”, se arată într-un comunicat al Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi.” (M. Gânju)
Fundătura Ponorului
Fundătura Ponorului poate este cel mai frumos loc din România, dar cu siguranță cei care trăiesc aici au cerut voie de la Dumnezeu. Nu întămplător, punctul fierbinte al acestei minunate zone se numește ”Palma lui Dumnezeu”. Adică Dumnezeu s-a îndurat un pic de noi și ne-a dăruit un colț de Rai să vedem și noi cum e.
Fundătura s-a format, așa cum îi spune și numele, în urma prăbușirii unui tavan de peșteră. Pârâul care traversează poiana, dispare sub pământ la marginea ei înghițit de întunericul peșterii Șura Mare.
Fundătura Ponorului este situată în Munții Șureanu și face parte din Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. Aproape toți cei care descriu aceste locuri, sub imperiul emoțiilor puternice uită să descrie cum se ajunge la Fundătura Ponorului și poți crede că e o conspirație. Trebuie să o spunem, că drumul e destul de încurcat. Mai simplu, porniți din satul Ohaba Ponor (comuna Pui), ajungeți pe asfalt până pe teritoriul satului Federi și continuați pe drumul forestier. De aici mai bine puneți pe GPS coordonatele 45°33′00.8″N 23°10′28.3″E (45.5502263, 23.1745219) sau luați un ghid cu mașină de teren. Pe jos, drumul durează 2 ore.
Peștera Bolii
Peşterea Bolii se află la îmbinarea Masivului Retezat cu Munţii Sebeşului la ieșirea din municipiul Petroșani, pe teritoriul comunei Bănița.
Cavitatea din subteran are dimensiuni impresionante, galeriile şi sălile sale fiind extrem de înalte şi largi. Peștera nu este foarte adâncă. Accesul se face urmărind pârâului Jupâneasa care o străbate de la un capăt la altul. ”Turiştii au la dispoziţie poduri şi podeţe pentru a explora galeriile.
Peştera Bolii oferă un spectacol de lumină şi culoare impresionant. Lăsată în paragină şi ţinută departe de vizitatori timp de zeci de ani, Peştera Bolii a fost resuscitată recent din punct de vedere turistic. Galeriile au fost iluminate, iar acum turiştii pot admira în voie decorul de pe pereţii grotei.
Peştera iese în evidenţă din alt punct de vedere, cel al acusticii fantastice şi al dimensiunilor grandioase. Acordurile muzicii bizantine sau concertele de muzică clasică şi colinde sună extrem de bine pe scena din subteran, iar Peştera Bolii găzduieşte periodic astfel de evenimente”. (sursa: https://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-destinatie-de-weekend-pestera-bolii-judetul-hunedoara)
Casa Geoparcului și expoziția ”Balauri, dragoni, dinozauri”
Este locul pe care îl recomandăm ca punct de plecare în Geoparc și în parcurgerea Drumului prin Vremi.
Situată în orașul Hațeg, pe str. Libertății, nr. 9A, Casa Geoparcului adăpostește sediul Geoparcului Internațional UNESCO – Universitatea din București, dar și expoziția permanentă ”Balauri, Dragoni, Dinozauri”. Conceptul valorifică legendele balaurilor, mitul dragonilor și fascinația pentru dinozauri. Vedeta expoziției este Balaur bondoc , o specie de dinozaur ce a trăit acum cca 70 de milioane de ani pe fosta Insulă a Hațegului. Și cât de multe povești are de împărtășit cu vizitatorii! De la cum a fost descoperit de o echipă de patru paleontologi români și străini, la modul în care a primit o formă și un chip mulțumită talentaților paleoartiștilor canadieni Brian Cooley și Mary Ann Wilson. Cei doi canadieni sunt cei care l-au recreat și pe Zalmoxes robustus, un alt dinozaur care a locuit pe fosta Insulă a Hațegului și care îi ține companie Balaurului Bondoc în expoziția de la Casa Geoparcului.
Tot aici găsiți roci, minerale și fosile, precum un cuib cu ouă de dinozaur autentic, din Cretacicul superior.
Sursa informațiilor:
http://www.hateggeoparc.ro/
Cetatea Mălăiești este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Mălăiești.
A fost construită de familia nobiliară Cândreș de Sălaș aproximativ în anul 1380.
Se remarcă un donjon înconjurat de o incintă inelară din piatră, la care au fost adăugate ulterior 4 turnuri poligonale.
Construcția și dezvoltarea acestei construcții cu rol de apărare s-a făcut în mai multe etape.
Etapa I – sfârșitul sec. XIV – a fost construit turnul donjon.
Etapa II – înălțarea turnului donjon și a construirea zidurilor de apărare.
Etapa III – în jur de anul 1588 au fost adăugate alte 4 turnuri poligonale.
În urma răscoalei curuților din sec. XVII, cetatea a fost distrusă.
Începând din anul 2012, cetatea a fost restaurată, iar acum este deschisă spre vizitare.
Centrul Local de informare Turistică Sălașu de Sus
Aparține epocii medievale târzii (sec. XIV-XVIII)
Cetatea a fost simbolul cnezatului Sălașului între secolele XIV-XVII. Incinta este dreptunghiulară, cu laturile de aproximativ 99/35 m, fiind înconjurată de un zid gros de 1-1,10 m.
La colțurile incintei, ca și pe laturile ei, au existat odinioară turnuri.
Interiorul incintei adăpostea casa de zid a cneazului și o capelă de curte, cu turn-clopotniță, întemeiată cel mai devreme în jurul secolului XVII și transformată ulterior în capelă calvină.
Cetatea feudală a fost ridicată în Evul Mediu târziu. Se spune că nobilul din ținutul Sălașului, după ce a construit în apropiere o cetate (cetatea Mălăiești n.n), și-a amenajat aici o reședință mai confortabilă, ridicând în jurul unei curți interioare camere mai spațioase și mai luminoase decât cele ale fortificațiilor.
Se pare că locul nu a fost ales la întâmplare. Aici era deja un turn mai vechi, care a fost integrat în noua construcție. Vechiul turn fusese construit ca să apere intrarea în sat. De aceea avea ziduri groase și ferestre înguste, de fortificație.
Arcașii puteau supraveghea de aici zona, fără a fi țintiți la rândul lor.
Poarta era joasă. Asta înseamnă că nu se intra călare în curtea interioară. Intrarea în turn era mai jos de nivelul solului, iar la ușă nu se putea ajunge decât cu ajutorul unei scări de lemn, care noaptea sau în caz de pericol era trasă sus. Se mai văd încă spărturile din zid unde era prinsă mica platformă de lemn din fața ușii.
Camerele de locuit aveau ferestre cu ochiuri de sticlă, făcute manual. Deasupra ferestrelor au fost construite bolți de cărămidă, din care s-au păstrat doar câteva bucăți.
sursa: Curtea cnezilor Cândreș din Sălașu de Sus – Wikipedia
Peștera ”Gura Cetății” se află pe cursul subteran al pârâului Ponorici, în apropierea satului Peștera.
Are o lungime de numai 200 de metri și o diferență de nivel de 19 metri.
Peștera are la intrare o galerie cu deschiderea de circa 10/7 metri.
În interior galeriile se îngustează făcănd 5 schimbări de direcție. În sala terminală pot fi întâlnite urme de guano produse de coloniile de lilieci.
Localnicii spun că în apele pârâului trăiește o specie de raci.
Pentru vizitare trebuie să aveți cizme din cauciuc și lanterne.
Nu se recomandă vizitarea după ploi abundente.
Legenda spune că în urmă cu mulți ani, această peșteră a adăpostit comori importante furate de la oamenii din împrejurimi.
Hoții au ferecat intrarea cu porți grele și lacăte ca nimeni să nu poată ajunge la comoară.
Dar un om de la care hoții au furat mai mult aur, s-a hotărât să caute ”iarba fiarelor” cu care se spune că poți topi orice lacăt și să pătrundă în peșteră. Încercările lui au fost zadarnice, nu a găsit ”iarba fiarelor” și s-a hotărât să sape în stâncă, dar peretele era prea gros.
Atunci a început să se târască prin spatele peșterii pe unde intra părăiașul Ponorici, dar a fost surprins de hoți și aceștia s-au decis să mute comoara, ascunzătoarea fiind compromisă.
Și astăzi, dacă privești cu atenție stânca de la intrarea în peșteră, s-ar putea să obserivi niște găuri despre care se spune că au fost locurile de fixare ale porților.
Fânețele cu narcise de la Nucșoara
Fânețele cu Narcise sunt un loc căutat și apreciat de turiști tocmai pentru numărul mare de narcise sălbatice care populează locul dintre Sălașu de Sus și Nucșoara.
Localnicii spun că primele narcise au fost aduse acolo de către un olandez în jurul anului 1900.
În schimb, oamenii de știință susțin că aceste plante autohtone sunt relicte ale erei postglaciare, care au supraviețui alături de iriși și mărarul sălbatic.
Narcisele sălbatice sunt mai mici decât cele de cultură, dar au un miros foarte puternic și plăcut. S-au înmulțit spontan și acum ocupă o suprafață de circa 20 de hectare.
Fânețele cu narcise sunt Arie naturală protejată încadrate în categoria a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic), incluse în teritoriul Geoparcului International UNESCO Țara Hațegului. Alături de narcise, în acest areal trăiesc câteva specii de fluturi rari (fluturele grilaj, fluturele frunză și fluturele furnicilor).
În fiecare an, în preajma sărbătorii Sfinților Constantin și Elena, în Fânețele de la Nucșoara se dă ștartul Festivalului Narciselor, un eveniment care durează 2 zile și include mai multe manifestări cultural-sportive.
Vizitatorii sunt invitați să admire florile, dar să nu să le rupă!
GPS: 22056`35,309“E / 45030`07,043“N
Fânețele cu Narcise sunt un loc căutat și apreciat de turiști tocmai pentru numărul mare de narcise sălbatice care populează locul dintre Sălașu de Sus și Nucșoara.
Localnicii spun că primele narcise au fost aduse acolo de către un olandez în jurul anului 1900.
În schimb, oamenii de știință susțin că aceste plante autohtone sunt niște relicve ale erei postglaciare, care au supraviețui alături de iriși și mărarul sălbatic.
Narcisele sălbatice sunt mai mici decât cele de cultură, dar au un miros foarte puternic și plăcut. S-au înmulțit spontan și acum ocupă o suprafață de circa 20 de hectare.
Fânețele cu narcise sunt Arie naturală protejată încadrate în categoria a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic), incluse în teritoriul Geoparcului International UNESCO Țara Hațegului. Alături de narcise, în acest areal trăiesc câteva specii de fluturi rari (fluturele grilaj, fluturele frunză și fluturele furnicilor).
În fiecare an, în preajma sărbătorii Sfinților Constantin și Elena, în Fânețele de la Nucșoara se dă ștartul Festivalului Narciselor, un eveniment care durează 2 zile și include mai multe manifestări cultural-sportive.
Vizitatorii sunt invitați să admire florile, dar să nu să le rupă!
Cascada este situată în Parcul Național Retezat, pe Valea Nucșoarei, la 1050 m altitudine, în drumul spre refugiul Pietrele sau spre lacurile din Retezat.
Cascada colectează apele pârâurilor Pietrele, Stânișoara, Galeșu și Valea Rea pe care le revarsă de la o înălțime de aproximativ 15 metri.
Se poate ajunge cu autoturismul până la Cârnic și apoi pe jos cca 20 min.
Mulțumim mergpemunte.ro pentru imaginile filmate la cascadă.
Legenda spune că o fată de cioban pe nume Lolaia, pe când cobora cu oile de la munte, a fost atacată de o fiară îngrozitoare care i-a omorât toată turma. Cuprinsă de disperare, fata s-a aruncat de pe stânci și în locul în care a murit s-a format cascada Lolaia, ale cărei șuvoaie de apă reprezintă imaginea cosițelor ei albite de drama prin care trecuse.
Este o arie naturală protejată întinsă pe versantul stâncos al Vârfului Poieni, cu o suprafață de 0,8 hectare, la altitudinea de 350 de metri. Face parte din Geoparcul Dinozaurilor “Ţara Haţegului”.
Accesul se face din DN66, între localtățile Ciopeia și Ohaba de sub Piatră, pe un drumeag care se desprinde chiar la capătul Viaductului Ciopeia pe malul stâng al pârâului Poieni.
Vegetaţia acestei rezervații numită de biologi “xerică”, adică adaptată condiţiilor de uscăciune, este unică prin faptul că aici crește o specie rară de pătlagina de stâncă (Plantago holosteum), întâlnită constant doar aici. Este o specie de pătlagină clasificată ca relict glaciar (o rămăşiţă a unei flore dispărute). Pe glob mai sunt cunoscute doar 200 de tipuri diferite de pătlagină.
Vîrful Poieni cu toate că are un aspect arid, de pe el poate fi admirată întreaga panoramă a Țării Hațegului și priveliștea încântătoare spre munții Retezat.
GPS: 22058`19,762“E / 45058`00,6“N
Accesul spre ruinele podului se face din DN66, între localtățile Ciopeia și Ohaba de Sub Piatră, pe un drumeag care se desprinde chiar la capătul Viaductului Ciopeia pe malul stâng al pârâului Poieni.
Unele ipoteze susțin că podul se înscrie pe traseul unei rețele de drumuri construite de romani pentru accesul mai rapid în Dacia, cunoscută sub numele de ”drumul roman”. Alte păreri (dr. Gică Băieștean), susțin că nu există nici o consemnare că podul ar fi fost construit de romani, ci mai degrabă ar putea să facă parte dintr-un drum medieval care făcea legătura dintre Hațeg – Valea Jiului și Tărgu Jiu.
Localnicii spun că mortarul care încă se mai vede între elementele ruinelor, este foarte rezistent datorită unei rețete speciale preparată cu lapte de vacă.
Localizare: între satele Ciopeia, comuna Sântămăria-Orlea și satul Ohaba de sub Piatră, comuna Sălașu de Sus.
Biserica aparține cultului ortodox. Edificiul este înscris în lista monumentelor istorice din România.
Arhitectura edificiului este predominant romanică dar se observă și influențe gotice (portalul vestic).
Zidurile groase de 1,5 m, sunt ridicate din piatră și bolovani de râu. Biserica este acoperită cu șindrilă (lemn), iar clopotnița a fost construită în exteriorul navei.
Pictura bisericii, finalizata în anul 1779, a fost făcută de ”popa” Simion Zugravul din Pitești.
Ctitorii acestei biserici au rămas necunoscuți la fel și data certă a zidirii ei. Unii istorici susțin că data zidirii a fost în perioada imediat următoare inveaziei mongole (1241-1242), alții prin analogie, menționează perioada anilor 1550-1650. Cea mai veche mențiune scrisă despre această biserică datează din 16 octombrie 1666.
Este cunoscută și sub numele ”Biserica din Ulița Mare”.
Arhitectura bisericii respectă tradiția lăcașurilor de cult din Transilvania secolului XVII.
În timpul invaziei turcilor din 1788, biserica a fost incendiată și acoperișul s-a prăbușit. A fost reparat în anul 1791.
Actualul turn a fost adăugat în anul 1853.
În anul 1904 au fost supraînălțate zidurile. Au mai fost făcute renovări în anii 1978 și 2009, iar în anul 1993 biserica a fost resfințită.
Vechimea edificiului nu este menționată nici în documentele secolulului XVII și nici în harta iosefină (1769-1773).
Cunoscută și sub numele ”Biserica de peste apă” , ”Biserica iobagilor” sau ”Biserica nemeșilor”, este ctitoria nobililor Sărăcin.
Biserica a fost construită în două etape, prima începută la mijlocul secolului al XV-lea, iar în a doua etapă biserica a fost reclădită din piatră și terminată între anii 1519-1536.
Deasupra ușii de la intrarea în biserică se vede și acum o pisanie, scrisă în limba slavonă, care descrie etapele ctitorii acestei biserici.
La sfârșitul secolului al XVII-lea, Samuel Keresztessy, proprietarul lăcașului, l-a donat iobagilor ortodocși din Sălașu de Sus, de unde și numele de ”biserica iobagilor”.
Traducerea textului Pisaniei din limba slavonă de pe Turnul Clopotniță:
”S-a început această biserică de Sărăcin, fiul lui Sărăcin și Ionașu, fiul lui Sărăcin. Și această biserică demult s-a terminat. Aceasta și Mihaiu, fiul lui Ioanăș, a început-o din piatră. Mihaiu a murit. Sărăcin și fiul său Fărcașu și nepotul său Iancul și M(ama) lui Sărăcin, Mărghita, și Jupânița sa, Dorca, și a lui Jupan Mihai, Anca, au terminat biserica în nu(mele) Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în luna iulie 21, văleat (1519-1536).”
În satul Râu Alb există un monument dedicat Regelui Ferdinand și eroilor din Râu Alb căzuți în Primul Război Mondial, construit în anul 1920 de săteni și primarul de atunci, Ioan Stoicuța. În mijlocul monumentului se găsea efigia Regelui Ferdinand și stema regală, însă, acestea au fost distruse de comuniști în anul 1948.
După 70 de ani, în anul 2018, monumentul a fost reîntregit.
În fiecare an, la 25 octombrie are loc o ceremonie de depunere de coroane.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.