Trasee turistice

Destinatie turisitca - Tara Hategului
Trasee tematice
cicloturism
trasee montane
VIA TRANSILVANICA

Traseele turistice care străbat teritoriul comunei Sălașu de Sus sunt concepute și întreținute de Parcul Național Retezat, Salvamont Hunedoara, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Asociația de Turism Retezat și Asociația Tășuleasa Social.

Trasee tematice

Poteca tematica

Poteca
Muzica naturii interpretată de piatră, lemn și apă

Poteca tematică „este o invitație la descoperirea sonorității elementelor naturale și a celor create de om”.
Autorii acestei originale amenajări – Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului și Asociația Social – Culturală ”Sălășana”, ajutați de voluntari au salvat de la distrugere mai multe instalații tehnice tradiționale pe care le-au reamplasat într-un original circuit menit să transmită vizitatorilor nuanțele fine ale comuniunii elementelor naturale cu modul de viață milenar al localnicilor.

Poteca se găsește la marginea satului Peștera.
Google maps

Pomul cu oameni

La finalul potecii tematice se găsește un inedit ”pom cu oameni” – un pom decorat cu numele oamenilor din satul Peștera, de la care poți afla interesante povești de viață, întâmplări ieșite din comun sau poți cumpăra unele produse locale.

Trasee tematice

Poteca
Nucșoara – Cetatea Mălăiești

Pornește chiar de la sediul Parcului Național Retezat, și ajunge până la Cetatea Mălăiești.

Este un traseu mai mult decât ușor, putând fi străbătut și de către persoane cu dificultăți în deplasare.

Trece pe lângă un punct de belvedere de unde se poate observa o bună parte din depresiunea Hațegului.

Pe parcurs, turiștii vor întâlni casete cu mulaje ale urmelor de animale sălbatice și informații despre fauna din interiorul Parcului Național Retezat.

Ajunși la capătul traseului, turiștii pot vizita Cetatea Mălăiești, un interesant obiectiv istoric, restaurat recent.

Trasee tematice

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Traseul dinozaurilor
Nucșoara – Ohaba Sibișel – Sâmpetru

Traseul are o lungime de 8 kilometri pe ruta Nucşoara –  Ohaba Sibişel – Sânpetru și poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta sau cu maşina.
De-a lungul acestui traseu vizitatorii străbat locurile în care, în urmă cu peste 120 de ani, Ilona Nopcsa, sora celebrului paleontolg Franz Nopcsa, descoperea primele fosile de dinozaur.
Datorită cercetărilor lui Fraz Nopcsa și cercetărilor efectuate ulterior, Țara Hațegului a devenit cunoscută ca ”Ținutul dinozaurilor pitici”.
Pe acest traseu turiştii vor mai putea zăbovi la Centrul de vizitare al Parcului Naţional Retezat de la Nucşoara, pot vizita pescăriile de păstrăvi din Ohaba Sibișel, sau parcul inedit Dinosaur World Transylvania, câmpurile cu granit, Valea Dinozaurilor, de asemenea vor putea admira Biserica și castelul Nopcsa din satul Sânpetru.

Valea Dinozaurior, Sâmpetru - Situl fosilifer

Mountin-bike

Cicloturism

Asociația de Ecoturism Țara Hațegului-Retezat propune biker-ilor 12 trasee cu grade diferite de dificultate, care  însumează împreună peste 300 de kilometri de trasee marcate.
Sunt omologate de către Ministerul Turismului în România, în parteneriat cu Salvamont Hunedoara și Societatea Ghizilor și Liderilor Montani.

Citește mai mult

Foto: Remus Suciu

În această zonă, ideală pentru cicloturism și mountain bike, turiștii pot opta pentru plimbări ușoare sau trasee mai lungi și mai solicitante.

Din cele 12 trasee de cicloturism pe care le administrează Asociația de Ecoturism Țara Hațegului-Retezat, 4 trec prin comuna Sălașu de Sus, oferind biker-ilor posibilitatea să viziteze câteva dintre cele mai importante atracții turistice de pe teritoriul comunei noastre.
Redăm mai jos tabelul acestor trasee, pe care l-am preluat din pagina web a Asociației Țara Hațegului-Retezat.

:: Vezi aici întreaga listă ::

Nr. Denumire Traseu Durata (h) Diferența de atitudine Grad de dificultate Descriere Traking GPS
3 Văile Sibișel și Sălașu Sălașu de Sus – Bărăștii Hațegului – Săcel – Sânpetru – Sibișel – Ohaba Sibișel – Nucșoara – Mălăiești – Sălașu de Sus 6:00 – 6:30 378 m mediu
7 Piatra Mățeștilor Sălașu de Sus – Mălăiești – Cetatea Mălăiești – Piatra Mâțeștilor – Coroiești – Paroș – Zăvoi – Sălașu de Sus 6:00 – 7:00 603 m mare
10 Sălașe Sălașu de Sus – Paroș – Coroiești – Râu Alb – Zăvoi – Sălașu de Jos – Sălașu de Sus 4:00 – 4:30 289 mic 
11 Valea Dâljii Centrul PNR – Nucșoara – Viaduct Nucșoara – Ohaba Sibișel – Sibișel – Valea Dâljii – lângă barajul Ostrov – Unciuc 5:00 507 m mediu 

Nucșoara – Sibișel – Valea Dinozaurilor

Lacul Bucura
foto. Remus Suciu

Trasee montane

Vă propunem câteva trasee turistice extrase de pe pagina  www.retezat.ro
Sunt recomandări ale Administrației Parcului Național Retezat pe teritoriul parcului și al siturilor Natura 2000 suprapuse.

Am selectat doar 3 trasee care pornesc de pe teritoriul comunei Sălașu de Sus.
Deschideți aici întreaga listă de trasee

1. Cârnic – Lacul Galeș – Șaua Zănoaagelor – Valea Rea – Cârnic

Interzis iarna

2. Cârnic – Cabana Pietrele – Lacul Stânișoara – Vf. Retezat – retur

Toate anotimpurile

3. Cârnic – Cabana Gențiana – Lacul Pietrele – Curmătura Bucurii – retur

Toate anotimpurile

* Traseele turistice integrale, precum și descrierea acestora le găsiți pe website-ul SalvamontHD – Serviciul public județean Salvamont https://www.salvamonthd.ro/, secțiunea Turism.

Farmecul Retezatului

Foto: Remus Suciu

Via Transilvanica

Via Transilvania este un lung traseu turistic aflat încă în amenajare. După finalizare va avea o lungime de aproximatv 1400 km.
Proiectul a fost inițiat de ONG-ul Tășuleasa Social în anul 2018 și pornește de la Putna, iar punctul final va fi la Drobeta-Turnu Severin.

alin-uhlmann-useriu

Alin Uhlmann Ușeriu
președintele Asociației Tășuleasa Social

…”Via Transilvanica leagă culturi și obiceiuri pe tot parcursul său de aproximativ 1.400 km.
Este un proiect mare și frumos pe măsura frumuseții locurilor pe care le străbate”… 

Specific tipului de ”turism lent” traseul Via Transilvanica poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta sau călare în mai multe etape:

Aflată încă în amenajare, porțiunea Terra Dacica traseul străbate județul Hunedoara de la Romoșel până la Zeicani, o parte din el fiind pe teritorilul comunei Sălașu de Sus.

Infrastructura Via Transilvanica oferă acces la apă potabilă, cazare și masă, dar și la informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice.

Bornele amplasate pe parcursul acestui traseu, sunt concepute special să reflecte elementele specifice ale zonei în care sunt amplasate. Ele sunt cumpărate de sponsorii acestei inițiative, atât societăți comerciale cât și persoane fizice.
Dacă vrei să contribui la Via Transilvanica accesează pagina de aici.